1. Inleiding

Als je (mogelijk) erfelijk belast bent en/of een behandeling voor borstkanker moet ondergaan of ondergaan hebt, kan het zijn dat je overweegt om een borstreconstructie te laten doen. Dit kan tijdens de operatie waarbij je borst(en) wordt verwijderd of daarna. Uiteraard is het ook een optie om na een borstverwijdering geen reconstructie te laten doen. Waar de één er dan voor kiest om helemaal geen opvulling te dragen, zijn er ook vrouwen die kiezen voor een uitwendige prothese in hun bh. De informatie in deze patiëntenversie van de Richtlijn Mammareconstructie gaat hier niet verder op in omdat deze met name gaat over verschillende aspecten rondom borstreconstructie.

Ook voor mannen die borstkanker hebben gehad geldt dat hun borstkas er door een borstoperatie anders uit ziet dan voor de behandeling. Er zijn mogelijkheden om de zichtbare gevolgen van de operatie te verminderen. Een plastisch chirurg kan het gebied onder het litteken bijvoorbeeld opvullen. Ook is bij mannen een tepelreconstructie mogelijk. De informatie in deze richtlijn is grotendeels gericht op borstreconstructie bij vrouwen. Meer informatie voor mannen met borstkanker vind je hier.

Bij het maken van keuzes rondom een borstreconstructie, is de plastisch chirurg je belangrijkste gesprekspartner. Hij* geeft een advies dat is gebaseerd op wat er in de Richtlijn Mammareconstructie staat (gepubliceerd in maart 2015). Deze richtlijn vind je op www.richtlijnendatabase.nl en op de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) die het initiatief nam om een richtlijn te schrijven. In deze richtlijn staat op basis van wetenschappelijk bewijs beschreven hoe de zorg en behandeling bij een borstreconstructie zou moeten zijn. Op basis hiervan kunnen plastisch chirurgen beter onderbouwde keuzes maken over welk type reconstructie geschikt is en je daarover adviseren.

Borstkankervereniging Nederland heeft, in de vorm van deze patiëntenversie, een vertaling gemaakt van de richtlijn (in niet-medische taal) die je kunt gebruiken om gesprekken met de plastisch chirurg voor te bereiden. Het geeft je informatie over wat je kunt verwachten als je een borstreconstructie laat doen. Goede informatie geeft houvast en steun en helpt je om keuzes te maken die bij je passen.

In onderstaand overzicht staan alle reconstructiemethodes en voor- en nadelen bij elkaar. Klik op de afbeelding om de pdf te downloaden.

* Voor de leesbaarheid is gekozen voor ‘hij’ of ‘zijn’. Hier kan ook ‘zij’ of ‘haar’ worden bedoeld.