Vaak wordt bij een borstamputatie de tepel ook verwijderd. Er zijn verschillende methoden om een tepel te reconstrueren. Een veel toegepaste methode is het tatoeëren van de tepel en het tepelhof. Er zijn daarnaast verschillende tepelreconstructietechnieken waarbij de plastisch chirurg operatief een nieuwe tepel maakt. Een nieuw tepelknopje kan worden gemaakt door het verplaatsen van plaatselijk aanwezige huid of van een deel van de tepel van de andere borst. De tepel en tepelhof kunnen hierna worden getatoeëerd. Een tepelreconstructie kan poliklinisch onder plaatselijke verdoving worden gedaan.
Soms kan bij de verwijdering van het borstweefsel de tepel worden gespaard. Bijvoorbeeld bij vrouwen met een erfelijke of familiare belasting die zich preventief laten opereren. Bij borstkanker kan de tepel alleen worden gespaard als de tumor niet te dicht bij de tepel zit, want dan is het niet veilig om de tepel te houden. Als de tepel bij een (borstsparende) operatie gespaard blijft, zal de plastisch chirurg voor de operatie moeten beoordelen of de tepel op de goede plaats terecht komt na de operatie. Bij een wat grotere, hangende borst is het vaak lastig om de tepel op de juiste plek te plaatsen en de kans op (gedeeltelijk) afsterven van de tepel(hof) is groter.
Uit literatuuronderzoek blijkt dat de kans op het ontwikkelen van borstkanker na een tepel- en huidsparende amputatie met reconstructie niet verhoogd is. Als je met je plastisch chirurg overeenkomt om de tepel te bewaren, is dit vooral cosmetisch. Het (erotisch) gevoel in de tepel verdwijnt.
Voordelen van tepelbehoud:
- Je hoeft niet opnieuw naar het ziekenhuis voor een tatoeage of tepelreconstructie.
- De borst ziet er natuurlijker uit met een voor jou herkenbare tepel.
Nadeel van tepelbehoud:
- Het risico bestaat dat (een deel van de) de tepel afsterft. Hierdoor ontstaat een risico dat de prothese geïnfecteerd raakt en dat deze mogelijk moet worden verwijderd.