5.5.1 Borstsparende behandeling of amputatie?

Een borstsparende operatie is mogelijk mits aan drie belangrijke voorwaarden is voldaan:

  1. De kanker is te verwijderen met tumorvrije snijranden .
  2. Na de plaatselijk operatie rest een goed cosmetisch resultaat. Dit zal niet het geval zijn als er meerdere tumoren in verschillende delen van de borst aanwezig zijn. Voor het cosmetisch resultaat is het van belang dat de tumor niet te groot is in verhouding tot de borst. In het algemeen ligt de grens bij 3 cm.
  3. Bestraling op de borst is mogelijk.

Als bij jou een borstsparende operatie mogelijk is dan heb je in feite dus een keuze, die vaak nog sterker gevoeld wordt als de kans op overleving daarbij gelijk is aan een borstverwijdering. De keuze is dan: Wil je gaan voor de borstsparende operatie of voelt het voor jou beter om de borst volledig te laten verwijderen?

Het kan ook zijn dat je nu nog niet in aanmerking komt voor een borstsparende operatie, maar de kans aanwezig is dat dit na neo-adjuvante chemotherapie (chemotherapie VOOR de operatie) wel het geval is. Dan sta je voor de keuze: starten met chemotherapie of borstverwijdering?

Bij de keuze voor een amputatie of borstsparende behandeling spelen verder leeftijd, erfelijkheid, persoonlijke voorkeur en eerdere bestraling van de betreffende borst een rol. Volledige informatie over jouw unieke situatie en vorm van borstkanker, de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen van beide opties kunnen je helpen bij het maken van een keuze die past bij jouw persoonlijke waarden. Bij wat jij belangrijk vindt.

Een voordeel van een borstsparende behandeling is voor velen vaak het behoud van (een groot deel van) de eigen borst, al dan niet met plastische chirurgie. Er zijn ook mensen die tóch voor een amputatie kiezen, ook al is een borstsparende behandeling mogelijk. Dit voelt voor hen veiliger.

Gebruik keuzehulp vroegstadium borstkanker
ZorgKeuzeLab heeft in partnership met het Maastricht UMC+ een keuzehulp ontwikkeld voor patiënten met vroegstadium borstkanker. De keuzehulp is bedoeld voor vrouwen die de keuze hebben tussen een borstsparende behandeling en een volledige borstverwijdering, waarbij beide opties dezelfde kans op overleving bieden.
 
Wat biedt de keuzehulp?
De keuzehulp bied je informatie op maat, die aansluit bij jouw situatie. De keuzehulp kun je zelf en eventueel met je naaste(n) doornemen, wanneer het jou uitkomt.

Na het doorlopen van de keuzehulp:
• ben je beter geïnformeerd over je diagnose en de behandelopties waar je voor in aanmerking komt;
• heb je jouw persoonlijke voorkeuren en afwegingen op een rij gezet;
• ben je actief betrokken bij het nemen van belangrijke medische beslissingen;
• geef je jouw arts en naasten beter inzicht in wat jij belangrijk vindt;
• kun je beter samen met je mammateam een keuze maken welke behandeling het beste bij jou past.

Belangrijk bij het gebruik van de keuzehulp

Voor je de keuzehulp gaat gebruiken is het van belang de volgende twee stappen te volgen:

  • Stap 1: is de keuzehulp geschikt voor jou?

Belangrijk is dat je samen met je arts bepaalt of de keuzehulp op jouw situatie van toepassing is. Download de flyer van de keuzehulp hier en bespreek met je arts/mammateam of je de keuzehulp past bij jouw situatie, en voor welke behandelopties je in aanmerking komt.

  • Stap 2: maak een inlogcode aan

Past de keuzehulp bij jouw situatie? Maak dan een inlogcode aan voor de keuzehulp via https://bvn.keuzehulp.nl Voor vragen over de keuzehulp of bij problemen met inloggen kun je contact opnemen met Annette van den Berg via support@zorgkeuzelab.nl